May 15, 2009

Среща на 30-ти април

Здравейте приятели,

Както в края на всеки месец ще се радваме да се съберем и създадем весела атмосфера този
четвъртък 30-ти април от 19 ч.
в ресторанта
L'Anchois Vert
Rue Stevin 120
1000 Brussels.


Възползваме се от случая, за да ви предадем следната информация предадена от посолството ни относно предстоящите избори за български представители в Европейския Парламент:

Българските граждани, които желаят да гласуват в изборите за Европейски парламент на 07.06.2009 г. следва да заявят това не по късно от 20 дни преди изборния ден, т.е. до 17 май 2009г., в писмена форма, чрез саморъчно подписано заявление, подадено лично, чрез писмо или в електронна форма /сканирано, така, че да се вижда подписът/, до посолството на Република България в Кралство Белгия. В заявлението избирателят посочва: трите си имена по паспорт/военна карта, ЕГН, адрес на пребиваване в съответната държава, постоянен адрес в Република България и декларира, че отговаря на условията на чл. 4, ал.1 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Р. България (ЗИЧЕПРБ), а именно: че е живял постоянно най-малко през последните три месеца в Р.България или в друга държава-членка на Европейския съюз, не е поставен под запрещение, нито изтърпява наказание лишаване от свобода ( приложение №13).

Заявлението се изпраща до посолството на Р.България в Брюксел, както следва:
На пощенски адрес : Ambassade de Bulgarie - 58, avenue Hamoir, 1180 Bruxelles
На факсовете на посолството : 02/375 84 94 ; 02/375 53 82
На E-mail : embassy@bulgaria.be.

Формуляр на заявлението ще може да се свали от Интернет страницата на посолството - http://www.bulgaria.be/. По искане на избирателите е възможно посолството да изпрати този формуляр по пощата на посочен от тях адрес или факс.

Записалите се да гласуват в чужбина се заличават от избирателните списъци за гласуване в Република България и не могат да бъдат дописвани в избирателните списъци в страната в изборния ден.

Избиратели, които не са включени в избирателния списък, изготвен от посолството въз основа на подадените заявления, в изборния ден се вписват в списъка от Секционната избирателна комисия (СИК) след представяне на документ за самоличност и попълване на декларация по образец, че са живяли постоянно най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава-членка на Европейския съюз и не са гласували в същите избори за Европейски парламент (приложение № 15).

Ред за гласуване:
Гласуването се провежда в изборния ден от 06,00 ч. до 19,00 ч. в посолството на Република България на адрес : 58, avenue Hamoir, 1180 Bruxelles.

Избирателите, гласуващи в чужбина, удостоверяват самоличността си с валиден паспорт или военна карта за самоличност. В случай на изтекъл срок на валидност на паспорта, може да се гласува с паспорт и удостоверение, издадено от дипломатическо или консулско представителство, че избирателят е подал заявление за издаване на нов паспорт. При гласуването освен паспорта, избирателят записан в списъка представя и декларация по чл. 46, ал. 13 (приложение №14)

В чужбина, българските граждани не могат да гласуват с лични карти!

Избирателите гласуват до 19,00 ч. Когато в 19,00 ч. пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност. Избирателите предават документите си за самоличност на комисията и само те се допускат до гласуване след 19.00 ч.

За допълнителна информация по въпроси касаещи изборите:
Tелефон на посолството - 02/ 374 59 63
Интернет страницата на посолството - http://www.bulgaria.be/


Бихме искали също така да ви информираме, че тази сряда 29-ти април от 18:30 ч. в Европейския Парламент ще се състои прожекция на филма на Златина Русева "Безсмъртния Севт - тайните на един тракийски цар" (поканата е прикачена към това съобщение).

За желаещите да присъстват молим да изпращат данните си (имена на латиница, дата на раждане и място на пребиваване) на мейл-адресите evgeni.kirilov-assistant@europarl.europa.eu и evgeni.kirilov-assistant2@europarl.europa.eu, или на телефон 02 245 60 95 или адрес gbn@chello.be,

Със съдействието на г-н посланика в Белгия Христо Георгиев, същия филм ще се излъчи по белгийската програма RTBF на 24-ти май по случай деня на славянската писменост.


Информираме ви също за откриването на нов български ресторант в Брюксел:
Mehana Bulgaria
Chaussee de Louvain 307
1030 Bruxelles
Tel : 0488 28 24 58
Mehana_balgaria@abv.bg


До скоро!

Българските професионалисти в Брюксел

No comments: